.........

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ





Η μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμική, κάτι το οποίο συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, επέφερε σημαντικότατες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής της χώρας. 

Ο χαρακτήρας της Εκπαίδευσης πρέπει να καταστεί τελεσίδικα ανθρωπιστικός, ο ρόλος του εκπαιδευτικού καθοριστικός αυτού του μύστη της μαθησιακής διαδικασίας. Είναι δηλαδή αυτός που θα μυήσει το μαθητή στην αξία, ομορφιά και αναγκαιότητα της γνώσης για τη ζωή και για τον ίδιο, βάζοντας έτσι σε κίνηση την επιθυμία της ανακάλυψης της γνώσης του μαθητή.

Έτσι λοιπόν η εκπαίδευση ως φορέας διδασκαλίας έχει ως έργο να προετοιμάσει τους μαθητές ως πολίτες μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, ενισχύοντας τον αμοιβαίο σεβασμο και την αποδοχή της διαφορετικότητας. 

Με αυτή την έννοια η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαικών χωρών, όπως αυτό της Ελλάδας, προωθώντας την ομαλή ένταξη μαθητών διαφορετικής εθνικής και πολιτισμικής προέλευσης. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση συνιστά μια σοβαρή δυνατότητα και παρέχει μια ευκαιρία για οργανωτικής και παιδαγωγικής φύσεως αλλαγές, που όλα τα σχολεία έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πολυπολιτισμική πρόκληση της σύγχρονης κοινωνίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί μια ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια και τη στενή και δημιουργική συνεργασία πολλών φορέων, όπως της πολιτικής ηγεσίας, των επιστημόνων, των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των γονέων.

Η διαπολιτισμική μάθηση πρέπει να στοχεύει στην απόκτηση της ενσυναίσθησης για την κατανόηση των μειονοτήτων. Επιπλέον, ο Essinger βλέπει τη διαπολιτισμική αγωγή και ως αγωγή συμπαράστασης, δηλαδή τη συμπαράσταση των εθνικών μειονοτήτων για την απόκτηση ίσων δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η διαπολιτισμική αγωγή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη.

Σε σχέση με το πεδίο του σχολείου, η διαπολιτισμική επιδιώκει: 

1. Να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρό τους, απολαμβάνουν ισότητα ως προς τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. 

2. Να ενθαρρύνει στο σχολείο την πολυμορφία και την πολυγλωσσία που χαρακτηρίζει σήμερα την κοινωνία που ζούμε. 

3. Να ενισχύσει σχολικές μονάδες με στρατηγικές που προωθούν τη διαπολιτισμική κατανόηση και επικοινωνία. 

4. Να προωθήσει εκείνες τις συμπεριφορές που καλλιεργούν την αρμονία ανάμεσα στις διάφορες πολιτισμικές ομάδες. 

5. Να προωθήσει εκείνες τις συμπεριφορές που στρέφονται ενάντια στις διακρίσεις, οι οποίες βασίζονται στις εθνοπολιτισμικές διαφορές. 



  •  Το εκπαιδευτικό υλικό, συνεχώς θα εμπλουτίζεται (τελευταία ενημέρωση 3/3/2019)

1.Διαπολιτισμικότητα -πατήστε ΕΔΩ

2.Το μοντέλο της αφομοίωσης και το μοντέλο της ενσωμάτωσης -πατήστε ΕΔΩ

3.Το πολυπολιτισμικό μοντέλο και το αντιρατσιστικό μοντέλο -πατήστε ΕΔΩ

4.Ρατσισμός και Ξενοφοβία -πατήστε ΕΔΩ

5.Μειονότητες μέσα στη σχολική τάξη -πατήστε ΕΔΩ

6.Οδηγός διαπολιτισμικής εκπαίδευσης -πατήστε ΕΔΩ




Συγκέντρωση υλικού
&  επιμέλεια 
Μυλωνάς Φώτιος





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου