.........

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΑ



    OΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις με Χριστιανούς που υποστηρίζουν ότι ο Χριστιανισμός είναι η μοναδική αληθινή θρησκεία.Ότι ήταν εκείνος που αγκάλιασε κάθε αδικημένο, αφού το Δωδεκάθεο δεχόταν μόνο τους αρίστους και την τελειότητα. Ότι ο Χριστιανισμός ήταν η αιτία να αρχίσει η ανθρωπότητα να συμπεριφέρεται ταπεινά, δίχως την υπερηφάνεια της παλαιάς θρησκείας. Ήταν η αιτία να σταματήσουν να λαμβάνουν χώρα τελετές με θυσίες ζωών και ξέφρενα γλέντια με τη συνοδεία κρασιού που οδηγούνταν πολλές φορές σε οργιώδεις καταστάσεις. Θεωρούν ακόμα ότι ο Χριστιανισμός ήρθε να σβήσει κάθε σεξουαλική δραστηριότητα που λειτουργούσε "παρά φύσιν", όπως οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν θεωρούνταν κάτι κακό την περίοδο της παλαιάς θρησκείας και ότι καθιερώθηκε η μονογαμία ως η κυρίαρχη και μόνη φυσιολογική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους. Λένε επίσης ότι οι συμπεριφορές των Θεών της αρχαίας ελληνικής θρησκείας ήταν απαράδεκτες και δεν θα έπρεπε να τις μιμούνται οι θνητοί, μιας και οι Θεοί πολλές φορές σκότωναν, βίαζαν και λειτουργούσαν με λάθος τρόπο, όπως ο Δίας. Ισχυρίζονται ακόμα ότι ο Χριστιανισμός δεν δέχεται την ύπαρξη της δουλείας των ανθρώπων από άλλους ανθρώπους παρόλο που μέχρι την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής και ακόμα πιο μετά, οι Χριστιανοί ήταν εκείνοι που ήταν οι υπαίτιοι για μεγάλες σφαγές και δημιουργία δούλων (κυρίως Αφρικάνων). Επίσης αναφέρουν το φαινόμενο των διωγμών που τελέστηκαν επί πολλά χρόνια σε βάρος των Χριστιανών με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών από αυτών των πιστών με μόνο λόγο την πίστη τους. Τέλος κατηγορούν τους οπαδούς της αρχαίας ελληνικής θρησκείας ότι είναι ειδωλολάτρες και ότι αγάλματα δεν έχουν θέση σε μια σοβαρή και αληθινή θρησκεία.

Άλλες φορές πάλι, έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις με οπαδούς της αρχαίας ελληνικής θρησκείας που υποστηρίζουν ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν ασυναγώνιστος και μέσω της αρχαίας ελληνικής θρησκείας γεννήθηκαν όλες οι επιστήμες όπως η Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Ιατρική και πολλές άλλες. Ισχυρίζονται πως ο Χριστιανισμός ήταν οι αιτία να καταστραφούν όλων των ειδών αυτές οι επιστήμες και πιστεύουν ότι αν δεν είχαν καταστραφεί εκείνη την εποχή από τους φανατικούς Χριστιανούς οι βιβλιοθήκες, οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί, αλλά και καθετί που θύμιζε την αρχαία ελληνική θρησκεία, ίσως ο σημερινός πολιτισμός να ήταν πάρα πολύ εξελιγμένος. Αυτό το πιστεύουν διότι ισχυρίζονται ότι με αυτές τις καταστροφές, χάθηκε σημαντική γνώση με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να εισέλθει σε μια μακρά περίοδο σκοταδισμού (Μεσαίωνας). Αναφέρουν ακόμα ότι οι Άγιοι του Χριστιανισμού δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αρχηγοί ομάδων που μάχονταν κατά των οπαδών της παλαιάς θρησκείας και πολλές φορές έφταναν σε δολοφονίες αθώων ανθρώπων και πολλών μεγάλων επιστημόνων. Επίσης ότι πολλοί από τους Αγίους του Χριστιανισμού ήταν οι πρωτεργάτες στην καταστροφή υπέροχων καλλιτεχνικών δημιουργιών, όλων των ναών της θρησκείας των Θεών του Ολύμπου και στο κάψιμο πολλών παπύρων και συγγραμάτων με μελέτες και επιστημονικά ευρήματα που ήταν πολύ σημαντικά για όλους τους ανθρώπους. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν την Εκκλησία να τους ανακηρύξει Αγίους. Ακόμα πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας δεν ήταν υποτιμημένη όπως συμβαίνει μέσα στους κόλπους του Χριστιανισμού. Τέλος ισχυρίζονται ότι ο Χριστιανισμός (πρώην Ιουδαϊσμός) ήταν μια θρησκεία χωρίς "βάθος", με βιβλία που περιέχουν ιστορίες που μοιάζουν ή είναι "κακές αντιγραφές" των ιστοριών της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπως ο κατακλυσμός του Νώε προερχόμενος από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Η θυσία του γιου του Αβραάμ προερχόμενη από τη θυσία της Ιφιγένειας και άλλα πολλά.

Η γνώμη μου είναι ότι πολλά από αυτά που ισχυρίζονται οι οπαδοί και των δύο θρησκειών είναι σωστά και αληθινά. Ακόμα, έχω την αίσθηση ότι όταν δεν κυριαρχεί ο φανατισμός ανάμεσα στους ανθρώπους, πάντα ο διάλογος και ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο οδηγεί σε λύσεις ή ακόμα και σε νέα γνώση.
Μέσα από την ταπεινή μου εμπειρία αλλά και από μελέτη ιστορικών και θεολογικών πηγών πιστεύω ότι ουδέποτε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός καταστράφηκε τελειωτικά. Πιστεύω ότι ουδέποτε ο Χριστιανισμός δεν μπόρεσε να επικρατήσει αποκλειστικά σε βάρος της παλαιάς θρησκείας.
Μέσα από τις στάχτες της φωτιάς και της καταστροφής της αρχαίας ελληνικής θρησκείας ξεπήδησε κάτι μεγάλο. Μέσα από την ένωση και τον γάμο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του Χριστιανισμού γεννήθηκε κάτι σπουδαίο. Η Ορθοδοξία.
Η Ορθοδοξία κατά τη γνώμη μου είναι κάτι το διαφορετικό από τον Χριστιανισμό, παρόλο που δέχεται ως θεό της τον Χριστό και παρόλο που έχει υιοθετήσει πολλά από τα παλαιά βιβλία του Ιουδαϊσμού.
Όταν ο πρώιμος Χριστιανισμός συνάντησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ήταν άχρωμος και δίχως υπόσταση.


  • 1. Οι πιστοί μαζεύονταν σε απλά μικρά κτήρια- δωμάτια (συναγωγές), για να διαβάσουν την παλαιά διαθήκη στην εβραϊκή γλώσσα. Η Ορθοδοξία ήταν εκείνη που πήρε τα λιτά εκείνα απλά κτήρια- δωμάτια και τα μετέτρεψε σε καλλιτεχνικά διαμάντια. Εισήγαγε μέσα όρους αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Κάθε Εκκλησία έχει τρεις εισόδους στην πρόσοψη του ιερού που μπαινοβγαίνει ο Ιερέας, όπως ακριβώς στο ελληνικό θέατρο μπροστά από την πρόσοψη της σκηνής. 


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
εικόνα από το ancienttheater.culture.gr
ΠΡΟΣΟΨΗ ΙΕΡΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
εικόνα από το RightNews.gr


  • 2. Οι συναγωγές, δηλαδή τα δωμάτια που μαζεύονταν οι πρώιμοι Χριστιανοί, ήταν λευκά στο εσωτερικό τους. Με την έλευση της Ορθοδοξίας γεννήθηκε ένα νέο είδος ζωγραφικής, η αγιογραφία. Οι αγιογράφοι ήταν και είναι καλλιτέχνες που χειρίζονται το πινέλο και τα χρώματα με συγκεκριμένο τρόπο και λεπτότητα. Αυτό το νέο είδος τέχνης γεμίζει όλους τους ναούς στο εσωτερικό τους, δημιουργώντας ναούς κοσμήματα, αλλά παράλληλα αποτυπώνεται και σε πίνακες, κεραμικά σκεύη και σε πολλά άλλα υλικά δημιουργώντας πραγματικά αριστουργήματα.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ
εικόνα από pemptousia.gr
ΣΥΝΑΓΩΓΗ
εικόνα από
http://soluri-architecture.com/portfolio/
jewish-community-center/

  • 3. Τα κτήρια των συναγωγών και των πρώτων χριστιανικών ναών είναι απλά. H Oρθοδοξία έρχεται και εισάγει κιονοστοιχίες εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, που είναι κυρίως δωρικού ρυθμού, αλλά πολλές φορές και Ιωνικού καθώς και Κορινθιακού. Εισάγει θόλο στο ταβάνι και θαλάμους δεξιά και αριστερά. Οι τοξωτές καμάρες είναι διάχυτες παντού. Πολλές φορές ο αρχαίος ελληνικός ναός συνυπάρχει με την ορθόδοξη Εκκλησία, όπως είναι η Αγία Φωτεινή στον νομό Αρκαδίας. Οι παρεμβάσεις είναι αμέτρητες και με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπει τους ναούς σε πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.


ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΙΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΕΣ
ΣΕ  ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
εικόνα από piraeuspress.gr





ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΙΟΝΕΣ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
εικόνα από romeingreek.eu















  • 4. Ο ρουχισμός των ιερέων της Ορθοδοξίας καθώς και τα σύμβολα που υπάρχουν είναι σε πολλές των περιπτώσεων ακριβώς ίδια με αυτά των ιερέων της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.


ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΕ
ΟΡΦΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
εικόνα από pinterest

ΣΤΑΥΡΟΜΟΡΦΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΕΙΔΩΛΙΟ
εικόνα από fatsimare.gr





ΑΜΦΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΕΑ
εικόνα από timenews.gr
ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΙΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
εικόνα από theogonia.gr

  • 5. Οι 12 Θεοί του Ολύμπου αντικαταστάθηκαν από τους 12 αποστόλους. Όλοι οι αρχαιοελληνικοί ναοί αφιερωμένοι σε γυναίκες θεότητες αντικαταστάθηκαν από ορθόδοξους ναούς αφιερωμένους στην Παναγία, ενώ όσοι ήταν αφιερωμένοι σε ανδρικές θεότητες αντικαταστάθηκαν από ναούς αφιερωμένους σε Αγίους.

  • 6. Μελωδίες, ύμνοι και βυζαντινοί ήχοι γράφτηκαν για την Ορθοδοξία και ακούγονται μέσα στις Εκκλησίες. Το Ευαγγέλιο, οι πράξεις των αποστόλων και πολλά άλλα γράφονται στην ελληνική γλώσσα και αποτελούν αριστουργήματα τόσο από άποψη ήχου και μελωδίας, όσο και από στιχουργική άποψη. Όλα αυτά έχουν την κοιτίδα τους στους αρχαιοελληνικούς ήχους και μελωδίες.

  • 7. Το τελετουργικό των μυστηρίων και στις δύο θρησκείες μοιάζει σε πολλές των περιπτώσεων, ενώ πολλά ειδωλολατρικά έθιμα παραμένουν και στην Ορθοδοξία, όπως το "ξεμάτιασμα". Τέλος πολλές από τις γιορτές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, όπως η γιορτή του Ήλιου στις 25 Δεκεμβρίου αντικαθίστανται από τη γιορτή των Χριστουγέννων με παρόμοιο στολισμό των σπιτιών.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ορθοδοξία δεν διαφέρει στα σύμβολα ούτε στις λατρευτικές διαδικασίες που είχαν δημιουργήσει οι αρχαίοι Έλληνες. Καταλαβαίνουμε ότι είναι συνέχεια του πολιτισμού που υπήρχε επί χιλιάδες χρόνια πριν την έλευσή του. Επίσης διαπιστώνουμε ότι διαφέρει πολύ από τον πρώιμο Χριστιανισμό καθώς παρατηρούμε ότι τόσο τα κτήρια και η αρχιτεκτονική, όσο και οι ύμνοι με τις μελωδίες και τα μυστήρια, απογειώνονται ποιοτικά και πνευματικά μόλις συναντούν το αρχαιοελληνικό πνεύμα και την ελληνική γλώσσα. 



Μυλωνάς Φώτης
31 Δεκεμβρίου 2019

εικόνα εξώφυλλου: fumara.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:




by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου