ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
Αντί προλόγου διάλεξα να καταγράψω μερικά λόγια από τους 50 και περισσότερους συμμετέχοντες, στις σχεδόν 400 σελίδες που ακολουθούν, για να μεταφέρω στον αναγνώστη την ανάγκη για επιστροφή στην ανθρώπινη Ιατρική που απομακρύνεται καθώς η τεχνολογία και η πληροφορική μπήκαν στην καθημερινή κλινική πράξη.
Ο Ιπποκράτης ήταν ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής. Από τον Ιπποκρατικό όρκο μέχρι τις σύγχρονες πρακτικές της ιατρικής, η ιδέα της ανθρωποκεντρικής περίθαλψης παραμένει ζωντανή με τον κάθε ασθενή να αντιμετωπίζεται ως μοναδικό άτομο με διαφορετικές ανάγκες και προσεγγίσεις, αντί να θεωρείται μέρος ενός γενικού προτύπου. Η ιατρική στις μέρες μας συνεχίζει να εξελίσσεται και να καινοτομεί. Στα παρεξηγημένα μερικές φορές νοσοκομεία παγκοσμίως, γιατροί και νοσηλευτές ακούραστα περιθάλπουν καθημερινά και με καρτερία τον ανθρώπινο πόνο, προσφέροντας ίαση, κυρίως όμως σιγουριά και καταφύγιο, απέναντι στον προαιώνιο φόβο του θανάτου.
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για 8η συνεχή χρονιά κατόρθωσε να εμπνεύσει, να συντονίσει και τελικά να επιμεληθεί αυτού του συλλογικού τόμου. Τον ευχαριστούμε και πάλι από καρδιάς. Ευχαριστούμε επίσης όλους εσάς που με τις ιδέες και την τέχνη σας μας δείξατε πως πρέπει να ασκείται η ιατρική στις μέρες μας.
Κ.Ι. Γουργουλιάνης
Καθηγητής Πνευμονολογίας
Αγαπητοί δημιουργοί και αναγνώστες είναι ιδιαίτερη χαρά και σημαντική στιγμή να προλογίζω με τους αγαπητούς μου συναδέλφους Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και Καθηγήτρια Φωτεινή Μάλλη το βιβλίο: Απο τον Ιπποκράτη εώς το σήμερα - Πως φαντάζομαι την Ιατρική.
Στις σελίδες του θα βρείτε υπέροχες δημιουργίες διαφόρων μορφών τέχνης από καλλιτέχνες ευρύτατου ηλικιακού φάσματος και εμπειριών.
Μας τίμησαν με την τέχνη τους και δημιούργησαν ένα μοναδικό παράθυρο μέσα από το οποίο παίρνουμε μια ιδέα του πώς η κοινωνία βλέπει την Ιατρική. Ή καλύτερα του πως η κοινωνία αφομοιώνει την εξέλιξη της Ιατρικής και την αποστολή της.
Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο για την ολοκλήρωση ακόμα μιας σημαντικής συλλογής καλλιτεχνικών έργων που με τόση αγάπη και φροντίδα συντονίζει και επιμελείται. Γιάννη Λαμπρόπουλε σε ευχαριστούμε από καρδιάς.
Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες σε όλους τους δημιουργούς και συντελεστές του βιβλίου και ευχές για ευχάριστες ώρες συντροφιάς με το βιβλίο στους αναγνώστες.
Σωτήρης Ζαρογιάννης
Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας
Διευθυντής ΔΠΜΣ «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή».
Αφορισμοί, Ιπποκράτης
Από τους πρώτους ψιθύρους της ιατρικής σοφίας στην Αρχαία Ελλάδα έως τις σύγχρονες τεχνολογίες και την ψηφιακή επανάσταση στην υγεία, η ιατρική έχει διανύσει μια πορεία γεμάτη ανακαλύψεις και καινοτομίες. Κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές του Ιπποκράτη εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις πρακτικές μας σήμερα. Ωστόσο πλέον η Ιατρική αντιμετωπίζει προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την τεχνητή νοημοσύνη, την εξατομικευμένη ιατρική και τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων. Τα έργα αυτού του βιβλίου εμπνέουν τον αναγνώστη να σκεφτεί πώς μπορεί η ιατρική να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, διατηρώντας την ανθρώπινη φροντίδα και το ήθος που υπαγόρευσε ο Ιπποκράτης αιώνες πριν.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Ι Γουργουλιάνη και τον Καθηγητή Φυσιολογίας κ. Σωτήρη Ζαρογιάννη για την υποστήριξη και ενίσχυση αυτού του εκπονήματος. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ Ιωάννη Λαμπρόπουλο, απόφοιτο του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πατρών και μεταδιδάκτορα του τμήματος Ιατρικής και του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την οργάνωση και συντονισμό της παρούσας έκδοσης.
Και βέβαια, τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το βιβλίο!
Φωτεινή Μάλλη
Πνευμονολόγος
Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου