Η «ΠΛΑΣΤΙΚΗ» ΒΡΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ NEA ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πηγή: CNN
Μια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ από επιστήμονες του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τη Γεωλογική Υπηρεσία, έφερε στο φως αποτελέσματα πολύ ανησυχητικά.
Μετά από δημοσίευση στο περιοδικό Science, ερευνητές αναφέρουν μια τρομακτική ανακάλυψη. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις βροχοπτώσεις στο Ντένβερ του Κολοράντο. Με τη βοήθεια ενός διοπτρικού μικροσκοπίου με ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα, εντόπισαν στο 90% των δειγμάτων πλαστικό.
Τα περισσότερα ήταν σε μορφή ίνας και μάλιστα σε διάφορα χρώματα. Το χρώμα που εμφανίστηκε περισσότερο ήταν το μπλε, ενώ ακολουθούν το κόκκινο, το ασημί και το πράσινο.
Δεν είναι ξεκάθαρο από που προέρχονται αυτά τα μικροπλαστικά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια τέτοιους είδους ρύπανση θα είναι εξαπλωμένη σε όλη τη χώρα και πως τα πλαστικά εξαπλώνονται ραγδαία μέχρι και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Επομένως ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Οι επιστήμονες έχουν βρει μικροπλαστικά σε βροχοπτώσεις και στο παρελθόν. Ακόμα και σε μέρη όπως τα Πυρηναία Όρη στη νότια Γαλλία ή απομακρυσμένα παρθένα νησιά.
Τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού πετιούνται κάθε χρόνο στους ωκεανούς σκοτώνοντας ψάρια και άλλα ζώα.
Μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως ο κάθε άνθρωπος καταπίνει εν αγνοία του περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, περίπου δηλαδή το βάρος μίας πιστωτικής κάρτας.
Για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα για τις συνέπειες που έχει στην υγεία των ανθρώπων, όλη αυτή η επαφή με το πλαστικό, όμως σύντομα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από σχετικές έρευνες.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν σε μεγάλες ποσότητες κατά το παρελθόν και στο χιόνι τόσο της Αρκτικής, όσο και των Άλπεων, αποδεικνύοντας ότι ο άνεμος τα παρασέρνει ακόμη και στα πιο απομονωμένα μέρη της Γης.
Τα τελευταία χρόνια μικροσκοπικά πλαστικά έχουν βρεθεί στους βυθούς των ωκεανών.
Έχουν εμφανιστεί μέχρι και στο βαθύτερο μέρος του πλανήτη, την Τάφρο των Μαριαννών αλλά και στα Νησιά Γκαλαπάγκος που περιλαμβάνονται στην λίστα της UNESCO και φημίζονται για το πόσο απομονωμένα είναι.
Ειρηνικός ωκεανός - Τάφρος Μαριαννών |
Μάλιστα, έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής και σε στομάχια ανθρώπων από την Ευρώπη μέχρι την Μικρά Ασία με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να ανησυχούν πως τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν φιλοξενώντας βακτήρια, να μας προσβάλλουν εισάγοντας τοξικά χημικά στοιχεία στον οργανισμό μας.
Μικροπλαστικά |
Τη δεκαετία του 90' οι επιστήμονες αντιμετώπισαν την όξινη βροχή «καθαρίζοντας» τις εκπομπές των βιομηχανικών μονάδων, όμως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να αφαιρεθούν τα μικροπλαστικά από την γη, τα ύδατα και την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, τα απόβλητα πλαστικού αναμένονται να αυξηθούν από τους 260 χιλ. τόνους στους 460 χιλ. τόνους ετησίως μέχρι το 2030.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ,
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ Η
"ΠΛΑΣΤΙΚΗ" ΒΡΟΧΗ
Πηγή: www.wired.com
Η πλαστική βροχή θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο σημαντικό πρόβλημα από την όξινη βροχή, η οποία είναι συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου του θείου και οξειδίου του αζώτου. Με την ανάπτυξη scrubbers σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για τον έλεγχο των πρώτων και καταλυτικών μετατροπέων σε αυτοκίνητα για τον έλεγχο των τελευταίων, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν μειώσει τις τελευταίες δεκαετίες το πρόβλημα οξίνισης.
Τα μικροπλαστικά όμως έχουν ήδη καταστρέψει ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα οικοσυστήματα.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου