.........

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ


ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ


Η αλόγιστη κατανάλωση κρέατος προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η κατασπατάληση φυσικών πόρων, ρύπανση νερού και εδάφους, επιδείνωση κλιματικών αλλαγών και πολλά άλλα. 

Η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί σε τραγικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά παραθέτεται ένα διάγραμμα της κατανάλωσης κρέατος στις ανεπτυγμένες χώρες (κιλά κρέας κατά κεφαλήν)



Για να μιλήσουμε με αριθμούς (και εικόνες):     

  • Για να καλυφθεί η σημερινή ζήτηση σε κρέας και αλλαντικά εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις γουρούνια, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή.



 ·     Η μαζική εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για το 80% των αποψιλωμένων περιοχών του Αμαζονίου.



 ·     Η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών.



 ·      Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που παράγουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και μόλις το υπόλοιπο 20% για ανθρώπινη κατανάλωση. Η καλλιέργεια της σόγιας απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών (φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων).


 ·    Η ποσότητα νερού (403.000 λίτρα) που χρησιμοποιείται για να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά που θα καταναλωθούν σε διάστημα ενός χρόνου ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να κάνει ντους 17 φορές την ημέρα ή 6.190 ντους το χρόνο.



  • Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία σε σύνολο 25 χωρών της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με το βάρος 706 διώροφων λεωφορείων.


  • Εκτός όμως από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η αλόγιστη κατανάλωση κρέατος έχει επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια από τις ανακοινώσεις του, κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα».


Υπάρχουν τέλος και οι ηθικοί λόγοι για να σταματήσει ο άνθρωπος την αλόγιστη κατανάλωση κρέατος. Το κρέας προέρχεται από κάποιο ζωάκι που βασανίστηκε, που θανατώθηκε και που μέχρι να έρθει ο θάνατός του, έζησε μια ζωή κόλαση.

Για να μιλήσουμε με εικόνες:

  • Άθλιες συνθήκες εκτροφής.


  • Καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων.








  • Βιομηχανικός σταβλισμός








  • Βασανισμός ζώων (πειράματα επιστημόνων)



















  • Θάνατος ανήλικων ζώων  (του γάλακτος...)













  • Για να αποφύγουμε όλα αυτά τα δεινά, θα πρέπει να γυρίσουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, όπως διδαχτήκαμε και στο σχολείο, με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου