Σύμφωνα με τon Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος-ΕΕΑ, τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να παρακολουθούν τη δημιουργία αποβλήτων τροφίμων και να διαθέτουν πρόγραμμα πρόληψης των αποβλήτων τροφίμων, υποστηρίζοντας τον στόχο 12.3 για τη βιώσιμη ανάπτυξη - να μειώσουν κατά το ήμισυ τα απόβλητα τροφίμων έως το 2030.
Τα βιολογικά απόβλητα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 34% των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται, που ανέρχονται σε 86 εκατομμύρια τόνους το 2017 στην ΕΕ-28 (28 κράτη μέλη της ΕΕ για την περίοδο 2013-2020) .
Η ανακύκλωση των βιολογικών αποβλήτων είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για ανακύκλωση του 65% των αστικών αποβλήτων έως το 2035.
Το επίπεδο χωριστής συλλογής βιολογικών αποβλήτων διαφέρει σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πολλές χώρες απέχουν πολύ από την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των βιολογικών αποβλήτων.
Η εφαρμογή ενός ξεχωριστού συστήματος συλλογής βιολογικών αποβλήτων είναι μια μερικές φορές χρονοβόρα και πάντα πολύπλοκη διαδικασία. Χρειάζεται ένα περιεκτικό και συντονισμένο πλαίσιο πολιτικής που ενσωματώνει μια στρατηγική για τα βιολογικά απόβλητα σε ευρύτερες στρατηγικές για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία.
Τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) όλων των βιολογικών αποβλήτων από νοικοκυριά και παρόμοιες πηγές.
Περισσότερο από άλλους τύπους αποβλήτων, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων θεωρείται ηθική ευθύνη για την κοινωνία.
Συνδέεται με σπατάλη οικονομικών πόρων και τις αρνητικές περιβαλλοντικές εξωτερικές συνέπειές τους.
Γενικά, στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, τα απόβλητα τροφίμων ξεχωρίζουν ως προτεραιότητα στις πολιτικές πρόληψης των αποβλήτων.
Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη μεταφορά τροφίμων.
Ολόκληρη η έκθεση «Bio-waste in Europe — turning challenges into opportunities».
- Πώς γίνεται η ανακύκλωση απορριμάτων τροφίμων και κήπων;
Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλουμε στην προστασία του περιββάλοντος.
- Για ποιο λόγο μαζεύονται τα απορρίματα των τροφών και κήπων;
Τα απορρίματα μαζεύονται, ώστε να γίνει κομποστοποίηση.
- Τι είναι η κομποστοποίηση;
Η Κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.
Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
- Τι είναι το κομπόστ;
Η λέξη κομπόστ προέρχεται από την αγγλική λέξη compost. Η λέξη compost προέρχεται από τη λατινική λέξη compositus από το ρήμα componere (com - together, μαζί + ponere - to place, τοποθετώ). Στα τέλη του 14ου αι. στη γαλλική γλώσσα εμφανίζεται η λέξη composte με την έννοια του μίγματος των φύλλων, της κοπριάς και άλλων υλικών για τη λίπανση της γης. Η λέξη compost με τη σημερινή της έννοια εμφανίζεται το 1580 στην Αγγλία.
Στη φύση υπάρχουν πεσμένα φύλλα, νεκρά ζώα, νεκρά δέντρα εκατομμυρίων ετών και συνθήκες όπως κατολισθήσεις, χιονοστιβάδες, πλημμύρες και παγετοί.
Όλα αυτά τα συνδυασμένα υλικά, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, έχουν δημιουργήσει με το πέρασμα του χρόνου ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.
Όλα αυτά τα συνδυασμένα υλικά, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, έχουν δημιουργήσει με το πέρασμα του χρόνου ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.
- Τι επιτρέπεται να ρίξουμε μέσα στους καφέ κάδους;
- Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
- Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
- Αυγά (και τα τσόφλια)
- Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
- Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
- Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
- Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα
- Κουκούτσια ελιάς
- Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
- Πριονίδι, ροκανίδι
- Στάχτη καυσόξυλων
- Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
- Τι δεν επιτρέπεται να ρίξουμε μέσα στους καφέ κάδους;
- Γόπες τσιγάρων
- Τροφές και περιττώματα ζώων
- Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
- Μπαταρίες
- Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου