.........

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (εγκύκλιος)

 


Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Σίσσυ Γκίκα, ισχύουν οι εγκύκλιοι του Νοεμβρίου.


Η εγκύκλιος ανέφερε τα παρακάτω:


Οδηγίες στις σχολικές μονάδες σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Επισημαίνεται εκ νέου ότι στις περιοχές της Επικράτειας, στις οποίες θεσπίζεται το έκτακτο μέτρο της αναστολής της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολικών μονάδων / τμημάτων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τα κατωτέρω:

  • την με αρ. πρωτ. 120126/ΓΔ4/12-09-20 Υ.Α. (Β ́ 3882) , όπως έχει τροποποιηθεί με την με αρ. πρωτ. 131451/ΓΔ4/30-09-20 Y.A. (Β ́ 4264) ,  και την με αρ. πρωτ. 155689/ΓΔ4/14-11- 20 Y.A. (Β ́ 5044) 

  • την με αρ. πρωτ. 155692/ΓΔ4/14-11-20 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Οδηγίες και πληροφορίες για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».

  • την με αρ. πρωτ. 156645/ΓΔ4/16-11-20 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Επέκταση ωρολογίου προγράμματος»

Σημειώνεται ότι οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης συνεχίζουν τη δια ζώσης Εκπαίδευση.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο πατήστε ΕΔΩ.




Τον περασμένο Νοέμβριο ίσχυαν τα παρακάτω:


 Στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που με απόφαση της Κυβέρνησης αναστέλλουν τη λειτουργία τους αύριο Πέμπτη μέχρι και 28 Φεβρουαρίου ,   θα λειτουργήσει  η εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:


Υποχρεωτική

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, που στην πράξη σημαίνει καταγραφή απουσιών στους απόντες.


30’ η διδακτική ώρα

Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής –  Στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’).


Το ωράριο

Α. Η τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και.
 
Β. 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.



 Ποιο είναι το ωράριο που προβλέπεται για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Δημοτικο Σχολείο-Νηπιαγωγείο

1. Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) το διαδικτυακό μάθημα να διαρκεί 30 λεπτά, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα ανά τύπο σχολείου:



Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ

2. Για την Δευτεροβάθμια Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) το διαδικτυακό μάθημα να διαρκεί 40 λεπτά, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα ανά τύπο σχολείου:


 


Διαλείμματα

3. Αναλόγως διαμορφώνεται το πρόγραμμα διδακτικής ώρας - διαλείμματος των Εσπερινών Γυμνασίων και των Εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και υλοποιείται κατά τη διάρκεια του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας τους.



Σύνδεση με την πλατφόρμα-Υποχρεώσεις μαθητών

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί να συνδέονται πριν από την έναρξη των μαθημάτων για την υλοποίηση δοκιμών (μικρόφωνο, εικόνα, ήχος κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ομαλή υλοποίησή τους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων οι μαθητές/τριες οφείλουν να ανταποκρίνονται σε καθήκοντα που ανατίθενται από τους εκπαιδευτικούς τους (π.χ. να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, να ζητήσουν τον λόγο, να σχολιάσουν ή και να σημειώσουν στο chat), ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ενεργός συμμετοχή τους στη σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Τέλος, επισημαίνεται ότι εφαρμόζεται ο οδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των μαθημάτων της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΙΕΠ, για το σχολικό έτος 2020-2021, ο οποίος διαβιβάστηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες με την αρ. πρωτ. 127986/ΓΔ4/24-09-2020 εγκύκλιο, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει πάντοτε να αναφέρουν τις πηγές του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιούν για την παροχή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ακόμη κι αν η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη.




Ιδιωτικά Σχολεία

Επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης να επιλέξουν για την υλοποίηση της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, τη χρήση άλλης αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας ανάλογα με τις ανάγκες τους και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Στην περίπτωση που ιδιωτική σχολική μονάδα επιλέξει άλλη ψηφιακή πλατφόρμα από αυτήν που προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιβαρύνεται η ίδια με τα τυχόν σχετικά έξοδα/κόστη και με την υποχρέωση τυχόν παραμετροποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας προς συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και ιδίως τις διατάξεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 και του ν. 4624/2019 (ΦΕΚ 137 A').




Δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data), και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους για αυτό. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση. 



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου