.........

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 


ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 25 χρόνια τώρα μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε μαζί καθηγητές, φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, ειδικευόμενοι, ερευνητές διδάκτορες, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν αξιοποιούνται σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό από τους συνεργάτες μας. Δεκάδες χιλιάδες ασθενών μας εμπιστεύθηκαν το πολυτιμότερο αγαθό τους, που είναι η υγεία. Ακόμα και όταν δεν καταφέραμε να την αποκαταστήσουμε ήμασταν εκεί με μια γλυκιά κουβέντα και ένα ζεστό χάδι. Σε αυτά όμως τα 25 πρώτα χρόνια λειτουργίας της κλινικής όλα άλλαξαν γύρω μας με ορμή. Την βαθιά οικονομική κρίση διαδέχθηκαν τα πολλά μεταναστευτικά ρεύματα από την Ασία και την Αφρική και τελευταία η πανδημία και η παρατεταμένη υγειονομική κρίση. Η φυματίωση ακόμα και οι ανθεκτικές μορφές της επανέκαμψαν, τα προληπτικά μέτρα όπως η διακοπή του καπνίσματος ατόνισαν, ενώ τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν ακραίες συνθήκες στην πανδημία με σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού και κυρίως ιατρικού προσωπικού. Η καταγραφή αυτής της ιστορίας, της δικιά μας περιπέτειας, μέσα από τις σελίδες αυτού του ηλεκτρονικού βιβλίου αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Για αυτή τη συμμετοχή, θερμά σας ευχαριστούμε. Πολλές ευχαριστίες εκφράζουμε στον Γιάννη Λαμπρόπουλο που για 7η συνεχή χρονιά επιμελήθηκε της έκδοσης.

ΚΙ Γουργουλιάνης
Καθηγητής Πνευμονολογίας


Η συμπλήρωση των 25 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ένα ορόσημο τόσο για το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την κοινωνία της Θεσσαλίας όσο και για εμένα προσωπικά, γιατί το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999 γνώρισα ως Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσιολογίας τότε, τον νυν Καθηγητή, Διευθυντή και Ιδρυτή της Πνευμονολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη. Είμαι ένας από τους πολλούς τυχερούς που θητεύσαν δίπλα του και διαμορφώθηκαν επιστημονικά από τις διδαχές του ενώ μέσα από την πορεία αυτή έζησα ταυτόχρονα όλα τα χρόνια λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής. Η Πνευμονολογική Κλινική είναι σταθμός όχι μόνο στην επιστημονική και επαγγελματική μου ζωή αλλά μεταξύ άλλων έσωσε και τη ζωή της μητέρας μου το 2011 από μια εξαιρετικά βαριά λοίμωξη από τον ιό της γρίπης H1N1. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές διαπιστώνω ότι η ενήλικος ζωή μου είναι στενά συνδεδεμένη με την Πνευμονολογική Κλινική, τους ανθρώπους που την υπηρετούν και την υπηρέτησαν. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για πολλούς λόγους, μερικούς εκ των οποίων παρέθεσα παραπάνω, στον Διευθυντή καθώς και σε όλο το προσωπικό της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πάντα οι άνθρωποι της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχαν σημαντικό, ενεργό και διαρκή ρόλο στα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, κοινωνικά δρώμενα της Θεσσαλίας και της χώρας. Το θέμα του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε η Πνευμονολογική Κλινική του σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι: Περιβάλλον, μετανάστευση, πανδημία. Δυστυχώς οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 αποτελούν απόδειξη της ανάγκης να εστιάσουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αγάπη σε θέματα περιβάλλοντος, να αναλογιστούμε την εξέλιξη του φαινομένου της μετανάστευσης υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και την απώλεια της βιοποικιλότητας ως αιτία αύξησης της συχνότητας ζωονόσων που δύνανται να εξελιχθούν σε πανδημίες. Ελπίζω και εύχομαι μέσα από τα πονήματα των καλλιτεχνών που αποφάσισαν να μοιραστούν την τέχνη και τις αγωνίες τους στις σελίδες του βιβλίου που ακολουθούν να φυτρώσουν πράξεις και ιδέες που θα μας ευαισθητοποιήσουν και θα καλυτερεύσουν το κόσμο γύρω μας.

Σωτήρης Ζαρογιάννης
Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας
Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:










ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:






ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:





by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου