.........

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

 


Διαβάσαμε πρόσφατα το εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου εκπαιδευτικού Γιώργου Πριμεράκη «Ο ουρανός του Οδυσσέα». 

Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει την  ζωή, μια νέα Οδύσσεια θα μπορούσαμε να πούμε, ενός εκπαιδευτικού, του Οδυσσέα Ηλιόπουλου. 

Ο Οδυσσέας, ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο μιας επαρχιακής πόλης της Μακεδονίας και με πολλή προσπάθεια, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που του δόθηκαν στη ζωή, γίνεται εκπαιδευτικός και κάποια στιγμή φεύγει από την Ελλάδα και περιπλανιέται στις ΗΠΑ, για ένα μεταπτυχιακό, στο Λουξεμβούργο, υπηρετώντας στο Ευρωπαϊκό σχολείο και στην μακρινή Μελβούρνη, ως συντονιστής εκπαιδευτικού έργου της Αυστραλίας. 
Μέσα από τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί γνωρίζουμε και τις εκπαιδευτικές συνήθειες των χωρών που επισκέπτεται, όπως και τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων που υπηρετούν στα εκεί σχολεία. 
Όπως ο ομηρικός Οδυσσέας, μέσα από τις περιπέτειές του, γίνεται σοφότερος μέχρι να γυρίσει στην Ιθάκη του, έτσι και ο Οδυσσέας του Πριμεράκη επιστρέφει στην Ελλάδα γεμάτος εμπειρίες, γνώσεις και ικανοποίηση για όσα έχει πετύχει. 
Παράλληλα ο Οδυσσέας του Πριμεράκη έχει και τις προσωπικές του ιστορίες και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πως τις χειρίζεται, γιατί όλοι μας εκτός από το επάγγελμα έχουμε και την προσωπική ζωή μας που πρέπει να διαχειριστούμε συγχρόνως. Το βιβλίο τελειώνει με μία αναπάντεχη εξέλιξη στις τελευταίες σελίδες, που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί από την αρχή και μας αφήνει με την αίσθηση πως η ιστορία θα μπορούσε να συνεχιστεί, ίσως σε κάποιο άλλο βιβλίο.

Διαβάζοντάς το μας ήρθε στο μυαλό ο τίτλος μίας ταινίας που είχαμε δει πριν από πάρα πολλά χρόνια, το «Παγκόσμιος στρατιώτης» με τον Ζαν-Κλωντ Βαν Ντάμ. Φυσικά το θέμα της ταινίας είναι άσχετο με τον Οδυσσέα, ωστόσο θα μπορούσε να τον ονομάσει κανείς «Παγκόσμιο εκπαιδευτικό» για την διαχρονική αγάπη του για την εκπαίδευση, τη συνεχή θέλησή του να αναζητά καινούργιους τρόπους για να βελτιώνει τους μαθητές του, αλλά συγχρόνως και την δίψα του για καινούργιες γνώσεις που θα τον εξελίξουν σαν εκπαιδευτικό. 
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που προβάλουν τον Οδυσσέα ως πρότυπο για το μέλλον.

Ο Ουρανός είναι ίδιος για όλους τους ανθρώπους, εκείνο που είναι διαφορετικό είναι το πώς τον αισθάνονται και τον κατανοούν οι ίδιοι. Ορισμένους τους πλακώνει και τους καθηλώνει στην αδράνεια, ενώ ορισμένους τους προκαλεί να τον εξερευνήσουν και τους κάνει ελεύθερους, όπως τον Οδυσσέα του Γιώργου Πριμεράκη.

👉Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη:
https://www.barbounakis.com/product/o-ouranos-tou-odyssea/



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου