.........

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

 


Περιεχόμενα

1.Διδακτικό ωράριο νηπιαγωγείων. 1

2.Διδακτικό ωράριο δημοτικών σχολείων. 2

3.Διδακτικό ωράριο αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 2

4. Συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου. 3

5. Υπερωριακή διδασκαλία. 3

6. Εργασιακό ωράριο. 4

7. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων. 4

8. Εξωδιδακτικές εργασίες. 5

 

 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  


1.Διδακτικό ωράριο νηπιαγωγείων

 

Νηπιαγωγοί σε 4θέσια και άνω νηπιαγωγεία

  •         24 ώρες, αν έχουν μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας
  •         23 ώρες, αν έχουν από 10 μέχρι 15 χρόνια υπηρεσίας
  •         22 ώρες, αν έχουν από 15 μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας
  •         21 ώρες, αν έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας.

 

Νηπιαγωγοί σε 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια νηπιαγωγεία

  •         ώρες 25  (ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους)

 

Προϊσταμένες/ Προϊστάμενοι  νηπιαγωγείων

  •         20 ώρες, στα 4θέσια και 5θέσια
  •         12 ώρες στα 6θέσια

 



2.Διδακτικό ωράριο δημοτικών σχολείων

 

Δασκάλες/ Δάσκαλοι 4θέσιων και πάνω δημοτικών σχολείων:

  •         24 ώρες, εάν έχουν έως 10 έτη υπηρεσίας
  •         23 ώρες, εάν έχουν 10-15 έτη υπηρεσίας
  •         22 ώρες, εάν έχουν 15-20 έτη υπηρεσίας
  •         21 ώρες, εάν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας

 

Δασκάλες/ Δάσκαλοι 1θέσιων, 2θέσιων και 3θέσιων δημοτικών σχολείων:

  •         ώρες 25  (ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους)

 

Υποδιευθυντές/ Υποδιευθύντριες δημοτικών Σχολείων:

  • Το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που επιλέγονται ως υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων μειώνεται κατά δύο (2) ώρες κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

 

Διευθυντές/ Διευθύντριες δημοτικών σχολείων:

  •         18 ώρες, στα 4θέσια και 5θέσια δημοτικά σχολεία
  •         10 ώρες, στα 6θέσια μέχρι και 9θέσια δημοτικά σχολεία
  •         8 ώρες, στα 10θέσια και 11θέσια δημοτικά σχολεία
  •         6 ώρες, στα 12θέσια και πάνω δημοτικά σχολεία

 

 


3.Διδακτικό ωράριο αναπληρωτών εκπαιδευτικών

 

Εκπαιδευτικοί πλήρους ωραρίου

  •        24 ώρες ενώ δύναται να μειώνεται βάσει των χρόνων προϋπηρεσίας του εκπαιδευτικού και στη βάση των αντίστοιχα οριζόμενων για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.


Εκπαιδευτικοί μειωμένου ωραρίου

  •        9 μέχρι 15 ώρες την εβδομάδα (και στις δύο βαθμίδες),

  

Εκπαιδευτικοί ωρομίσθιοι

  •        Δεν ξεπερνούν τις 8 ώρες, σε εβδομαδιαία βάση (Ν.4589/2019).

 

 


4. Συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου

Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου:

  1.  σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή πρόσθετης διδακτικής στήριξης, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε όμορο αυτού,
  2.  σε γραμματειακή υποστήριξη στο σχολείο όπου υπηρετούν ή σε όμορο αυτού και
  3.  σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν.

 

 


5. Υπερωριακή διδασκαλία

Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας δύναται να αναθέτει σε εκπαιδευτικό που έχει τοποθετηθεί στη σχολική του μονάδα υπερωριακή διδασκαλία, υποχρεωτική ή προαιρετική, έως πέντε (5) ώρες την εβδομάδα, για την κάλυψη διδακτικών αναγκών στα σχολεία

Η ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας, επιτρέπεται μόνο εφόσον, οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ειδικότητας που υπηρετούν στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα καλύπτουν πλήρως το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο και δεν υπάρχουν πλεονάσματα ωρών της ίδια ειδικότητας σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας σχολείων.

 



6. Εργασιακό ωράριο

Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζει ότι:

«8. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 (1) του Κεφαλαίου ΣΤ' του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που ανατίθενται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο… ».

 

 


7. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων» (Ν. 1566 άρθρο 11 ΣΤ.2).

Καμία συνεδρίαση δε μπορεί να γίνεται εκτός εργασιακού ωραρίου ή σε αργίες. Τη μέρα που έχει συγκληθεί ο ΣΔ, γίνεται σύμπτυξη των διδακτικών ωρών, ώστε να μείνει χρόνος πριν τη λήξη του ωραρίου εργασίας για να συνεδριάσει ο ΣΔ.

Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά, τουλάχιστον μια φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μια φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος η το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμία περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

 

 


8. Εξωδιδακτικές εργασίες

Σύμφωνα με τα άρθρο 101 του ν. 4823/2021 ο  Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας αναθέτει στο διδακτικό προσωπικό την εκτέλεση εξωδιδακτικών εργασιών, εκτός του διδακτικού και εντός του εργασιακού ωραρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/85.

«… ανατίθενται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώριση - ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

 

*Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών

*Σε περίπτωση, που στον/στην εκπαιδευτικό δεν έχει ανατεθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό/διοικητικό έργο, δικαιούται να αποχωρήσει από το σχολείο μετά την λήξη του διδακτικού του ωραρίου ή να προσέλθει πριν την έναρξη του εάν η έναρξη του διδακτικού ωραρίου δεν συμπίπτει με την έναρξη του ημερησίου σχολικού προγράμματος

*Η υποχρέωση παραμονής στον χώρο του σχολείου υπάρχει μόνο στην περίπτωση, που η παρουσία του/της εκπαιδευτικού συνδέεται με την παροχή διδακτικού έργου, έτσι για παράδειγμα επιτρέπεται η αποχώρηση εκπαιδευτικού από τον χώρο του σχολείου κατά την διάρκεια κενών στην διδακτική τους απασχόληση.

*Σε περίπτωση που γίνεται αναμόρφωση του ημερήσιου ή εβδομαδιαίου προγράμματος, λόγω απουσίας εκπαιδευτικού, αυτή θα πρέπει να μην παραβιάζει το ημερήσιο ή εβδομαδιαίο ωράριο των εκπαιδευτικών.

*Η υπέρβαση των ωρών αυτών απασχόλησης χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων, αποτελεί παράνομη υπερωρία. Στην εξωδιδακτική απασχόληση περιλαμβάνονται εκδρομές, περίπατοι και εφημερίες των εκπαιδευτικών».  Οποιαδήποτε πρόσθετη ώρα απασχόλησης πέραν των ανωτέρω ωρών (διδακτικού ή εργασιακού ωραρίου) συνιστά συνεπώς υπερωριακή απασχόληση και θα πρέπει να αμείβεται ως τέτοια.

 

 Ενημέρωση & Επιμέλεια

Τάσος Μεντάκης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Πειραιά

 

Μυλωνάς Φώτης 
Αν. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Πειραιά 

 

18-8-2023



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου